Om godis och midsommar

Jag funderade på om vi firade Valborg här på Värmdö, när mina föräldrar ägde huset men det var nog för tidigt på säsongen för det, då hade vi bara sommarvatten och mulltoa. Däremot firade vi midsommar här, precis som vi gör nu. Jag minns egentligen bara lekarna runt midsommarstången nere vid ängen bortom busshållplatsen. Det fanns en stor skål med godis, geléhallon bland annat, som någon vuxen skickade upp i luften så att vi små barn skulle få krypa runt i gräset och leta och plocka på oss det vi hittade. Man åt mycket gräs och jord den dagen. Fiskdamm hade varit trevligare.

mia

Comments
  1. Haha, vad sjukt att kasta godiset så det hamnade på marken.. så hade ingen gjort idag. Idag köar föräldrarna i fiskdammskön medan barnen spelar mobilspel? Eller nä…

    • Ja, så är det. På de bästa midsommarfesterna kommer midsommartrollet, klädd i björkris, och han har godiset i påsar som han delar ut till alla barn. Visst?

  2. Vem är midsommartrollet? Varför har ingen berättat om honom? Känner mig lurad. Fast jag spelade nog gameboy när mamma och pappa köade till fiskdammen så jag missade nog honom. Annars tycker jag att kasta ut godis på en äng låter som en jättebra idé – om man har hund. Så gjorde jag när jag blev trött på mormors rottis. Det blev full rulle. Fast barn funkar nog bättre. De har sämre luktsinne. Om man blir trött på dom menar jag.

    • Åh! Midsommartrollet kom till oss när Ian var liten och vi bodde i Stallarholmen. Han (någon vuxen man, typ en pappa) kom från skogen, dekorerad med björkris, med en korg och delade ut godispåsar till barnen. Några andra ungar från byn var också med och firade med oss, och efter midsommarhelgen undrade dagisfröknarna om vi visste vem midsommartrollet var som de här barnen pratade om. Traditionen dog nog ut när vi slutade fira midsommar hemma och Ian blev större.. Vi (Jenny och jag) tyckte iallafall att det var väldigt roligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>