Halv åtta hos mamma

Mina tankar fortsätter att snurra runt mat och matlagning. Var får man sin drift, eller ickedrift, ifrån? Är det som med läsning att föräldrar som alltid har en bok framför näsan förmodligen får barn som läser böcker medans vi andra, som spelade Super Mario och tittade på teve när barnen var små får barn som inte riktigt vet hur man öppnar en bok, förutom Mangaböcker som är tecknade och som man läser baklänges. Ja, jag ångrar mig. Förlåt kära son.

Men nu tillbaka till maten. Min mamma älskade att bjuda på mat mer än att laga den, och jag är nog lika dan. Den kvällen jag åt glass till  middag var jag helt själv. Sen när mannen kommit hem hackade jag kärleksfullt enligt recepten och njöt varenda sekund. Det där ska jag fundera mer på, jag fattar inte riktigt varför känslan är så annorlunda. Hungern är ju densamma, borde inte jag unna mig god mat när jag är ensam? Konstigt.

Igår vid middagen pratade jag och Stefan om våra mammor och deras matlagning. Det gör vi rätt ofta, pratar mat och vad vi åt när vi var små. Vi tittar på nästan alla matlagningsprogram, jag vet inte riktigt vad det är som lockar men jag tror att det är alla olika nivåer på kunskaper folk har, och ändå lagar alla mat som om de vore proffs. Det är väldigt roande. Men de som oftast vinner och ser ut att göra den godaste maten är mogna kvinnor, de som lagat i många år och har sina knep.

Så vi kom fram till följande om våra mammor hade varit med i Halv åtta hos mig.

Stefans mamma, som dog redan 1976, var tidig med varianter av salladsdressing, det var tydligen ovanligt på 50- och 60-talet, så hon hade nog gjort en grönsallad till förrätt. Till varmrätt hade hon alldeles säkert bjudit på stek med morötter, egenodlade såklart, gräddsås och svartvinbärsgelé. Efterrätten gick hon ner i källaren och hämtade, en burk konserverad frukt och till den fick man nyvispad grädde.

Idag är det nio år sedan min mamma dog, på tok för tidigt 69 år ung, så hon missade alla dessa fantastiska matlagningstävlingar. Hon hade bjudit på löjromstoast till förrätt och Biff Rydberg eller Hummerfrikassé till huvudrätt. Nu blir jag hungrig, min mammas paradrätter! Till dessert är det svårare, hon var en huvudrättskvinna. Så jag tippar på fruktsallad med vispad grädde. Mums.

Tack för maten mamma.

mia

Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>