I köket

Kök 1966

När vi var på vår påskresa i Småland besökte vi vänner som flyttat långt ut i skogen och där hemma hos dem fick jag kliva in i ett sprillans nytt 60-talskök. Det var byggt på 60-talet men hade av någon anledning aldrig använts. Det låg på övervåningen i ett boningshus som hade ett modernt och stort bondkök på bottenvåningen, troligen behövde man aldrig flytta in en trappa upp för där var det mest bara förvaring och det här museiköket. Jag fastnade mest för kökskatalogerna som låg på bänken. Tjusiga tecknade matlagande mammor i spetsiga pumps och pappor som satt och rökte pipa och läste tidningen. På sin höjd höll mannen en flaska vin i handen om han var i köket. Kvinnan lagade mat och var lycklig.

Och visst är det så, att man blir lycklig av att laga mat. Jag är inte lika passionerad matlagare som en och annan jag känner eller som kvinnorna i underbara filmen ”Julie & Julia”, som jag precis har sett, men jag önskar ibland att jag var det. För man ska vara lycklig i köket, det tycker även Ballingslöv i sin drömkökskatalog från 1966.

 

mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>