Jag vågar påstå

Nu vill jag inte förvandla denna blogg till ett forum om bakning, men eftersom jag startat på detta tema så kan jag inte bara sluta huxflux. Så här kommer mera. Jag har nämligen vidgat mina vyer. Jag har bakat en rawfood-tårta. För er som inte är bekanta med fenomenet kan jag säga, det är precis vad det heter. Rå mat. Så en rawfood-tårta är inte gräddad, vilket inte är ovanligt i baksammanhang, det finns ju kakor att baka utan ugn och så vidare. Men en del av den råa filosofin är att inte förstöra näringen i maten med upphettning. Receptet hittade jag i den fantastiska boken Yogamat och på bilden såg tårtan lovely ut. Det gjorde den även i verkligheten. Men hur smakade den? Yngste sonen och sambomannen var inte imponerade. De tuggade misstänksamt på botten av dadlar, kakao och mandel. De tyckte fyllningen smakade smoothie (hallon och banan mixad med lite annat). De saknade fett. De saknade smör. Och mjöl. Jag, som vant mina smaklökar vid dylika ting, tyckte den var god. Söt var den och nu ska jag använda ett ord jag egentligen föraktar, fräsch. Den var fräsch. Och du kände dig glad efteråt. Inte socker, smör och grädde-glad, utan en annan slags glädje.

Nåväl, jag kanske inte gör en stor tårta nästa gång, utan portionsbakelser till den som vill ha. Och bären ovanpå smakar nog bäst när de är svenska och mognade här, inte importerade från gud vet var.

Men efter denna erfarenhet vågar jag påstå: det finns en anledning till att det är smör i de godaste bakverken. Smör trollar. Smör skapar magi. Så gör även grädde. Men det betyder inte att du måste använda det jämt. Och med rätt gäster (typ mina yogapolare) hade tårtan gjort succé.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>